ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

RYCHLÝ KONTAKT: +420 577 200 212

ZELENÝ NEBO MODRÝ? NEVÍTE SI RADY?

05.01.2022

 

ZAJIŠŤOVÁNÍ ZÁVITŮ - LOCTITE

Mechanické zajišťovací prostředky (jako jsou například pérové podložky, samojistné matice atd.) byly vyvinuty pro řešení běžných problémů uvolňování, ke kterému dochází u většiny závitových sestav.

Skutečnost je však taková, že nedokážou udržet svěrnou sílu, protože u montážních sestav „zajištěných“ mechanickými prostředky často docházík uvolňování prostřednictvím vibrací, tepelnému rozpínání anebo kvůli nesprávnému utahovacímu momentu. Proč? Protože mechanické prostředky nevyplňují spáry mezi závity, které do sebe zapadají.

Zajišťovače závitů LOCTITE® propojí povrchy závitu a vyplní spáry, eliminací bočních pohybů výrazně zvýší spolehlivost závitových sestav tak, že předcházejí uvolňování spojovacích prvků – což je hlavní příčina fatálních havárií na zařízení. Zajišťovače LOCTITE vyhovují nejvyšším požadavkům na zajištění šroubových závitů. Jsou to jednosložková kapalná lepidla, která zcela vyplňují mikroskopické vůle mezi dosedajícími závity. Vytvrzují na jemný termosetový plast, přijdou-li do styku s kovem za nepřítomnosti vzduchu. Lepidlo vytvoří spojení mezi povrchy, zakotví v povrchové drsnosti a tím zabrání jakémukoliv vzájemnému pohybu závitů. Problém se tak vyřeší tam, kde vznikl, v závitech samotných. Zajišťovače závitů LOCTITE patří k těm nejúčinnějším způsobům zajišťování.

Je důležité, aby celá délka závitu byla lepidlem vyplněna a aby zde nic nebránilo jeho vytvrzení. (Některé oleje nebo nevhodné čističe mohou brzdit nebo dokonce zcela zabránit vytvrzovací anaerobní reakci).

 

 

Pro výběr správného lepidla pro zajištění závitů jsou důležitá následující kritéria:

TEPLOTA – velký vliv na výběr má trvalá pracovní teplota

VELIKOST ZÁVITU – je určující pro stanovaní viskozity, tzn. jemné nebo hrubé závity a vůle

FAKTORY PROSTŘEDÍ – je třeba uvážit případný vliv chemického nebo venkovního prostředí

PEVNOST – je třeba provést výběr pevnosti. Demontáž buď za použití normálních nástrojů, nebo obtížná dle podmínek použití

MATERIÁL – musíme znát pro určení, je-li pro vytvrzení nutný aktivátor. Ovlivňuje též rychlost vytvrzení

 

DÁVKOVÁNÍ LEPIDLA

Nanesení lepidla na jeden povrch je pro zajištění závitů zcela dostačující. Při aplikaci do závitu v kapkách je třeba, aby dostatek lepidla byl při zašroubování rovnoměrně rozetřen do několika chodů. Zajišťovače LOCTITE mohou být aplikovány jak na závity šroubů tak i matic. Důležité je, aby vůle v závitu byla zcela zaplněna. Přesnou kontrolu množství umožňují dávkovací systémy LOCTITE.

ewelix
gates
ktr
loctite
permaglide
renold
bahco
seeger
ina
simrit
skf
zvl
optibelt
thk
ace
blickle
continental
elesa
ezo bearings
festo
fluro
freudenberg
hiwin
challenge
chiaravalli
ibc
igus
iko
kajo
koyo
ksk
linsys
loxeal
megadyne
molykote
nachi
narex
norgren
novato
parker
rkb
rollenbau
rollway
rubena
semperit
schneeberger
schwer
siemens
smc
snr
stäubli
torrington
trelleborg
zkl
rexroth
timken