ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

RYCHLÝ KONTAKT: +420 577 200 212

TĚSNĚNÁ DVOUŘADÁ KULIČKOVÁ LOŽISKA S KOSOÚHLÝM STYKEM

13.09.2021

TĚSNĚNÁ DVOUŘADÁ KULIČKOVÁ LOŽISKA S KOSOÚHLÝM STYKEM

Celosvětovým trendem v ložiskovém průmyslu je v současnosti nabízet zákazníkům produkty s co nejvyšší užitnou hodnotou. Kromě inovací vnitřní geometrie ložisek zaměřené na zvýšení jejich provozních parametrů se však čím dál tím více pozornosti věnuje také vývoji ložisek s integrovanými těsněními. Jedná se o ložiska, která jsou již z výroby naplněna plastickým mazivem a splňují požadavky zákazníků, co se jednoduchosti montáže a provozní údržby týče.

Kromě nejvíce rozšířených zatěsněných jednořadých kuličkových ložisek jsou v průmyslu čím dál více využívána i zatěsněná ložiska jiných typů. Společnost ZKL nezůstává v tomto odvětví pozadu. Kromě zmíněných jednořadých kuličkových ložisek a zatěsněných soudečkových ložisek tak nabízí svým zákazníkům i dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem.

S vývojem těchto ložisek se započalo již v roce 2013 a v současné době společnost ZKL sériově vyrábí 20 typorozměrů řad 32 a 33 v průměrech díry od 10 do 85 mm. Těsněná dvouřadá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem rozměrově vychází ze své otevřené (netěsněné) varianty. Jedná se tedy o ložiska s dvěma řadami valivých elementů s kontaktním úhlem 25° v uspořádání do tvaru písmene O. Díky tomuto uspořádání jsou ložiska schopna přenášet radiální zatížení, obousměrná axiální zatížení a klopné momenty. Ložiska jsou opatřena polyamidovými klecemi a jsou bez plnícího otvoru ve vnějším kroužku. Díky tomu je dosaženo nízké hladiny vibrací a hlučnosti. Ložiska jsou z výroby naplněna vysoce kvalitním lithným plastickým mazivem Shell Gadus S2 V100 3 a na obou stranách opatřena těsněními z nitrilové pryže zesílené ocelovými plechy. Břit těsnění se opírá o nákružek vnitřního kroužku ložiska a zabraňuje tak nejen průniku nečistot do ložiska, ale i úniku plastického maziva z ložiska. S ohledem na materiál klece a materiál těsnění je přípustný rozsah provozních teplot -30 až 110 °C.

Mezi hlavní výhody těchto ložisek patří následující vlastnosti:

• možnost přenosu axiálních zatížení v obou směrech a klopných momentů

• ložisko připravené k okamžité montáži – není potřeba žádné mazání v průběhu montáže

• ložisko namazáno na celou dobu životnosti, díky čemuž je jeho provoz ekonomičtější a šetrnější k životnímu prostředí než v případě ložiska bez těsnění

• nízká hladina hluku a vibrací

Tento typ ložiska nachází své uplatnění všude tam, kde je požadavek na přenos obousměrných axiálních zatížení v kombinaci s radiálním zatížením a zároveň je požadován tichý chod a bezúdržbový provoz. Typickými představiteli vhodných aplikací jsou převodovky s kuželovým či šnekovým ozubením nebo různé druhy pump a čerpadel. Společnost ZKL tento typ ložisek dodává například jednomu významnému zákazníkovi na Blízkém východě, který je používá v uložení převodovek určených pro pohon osobních výtahů. Jedná se o aplikaci, ve které jsou úspěšně využity hlavní přednosti těchto ložisek: nízká hlučnost a vibrace, bezúdržbový provoz, vysoká životnost a vysoká spolehlivost. V případě zájmu o detailnější informace o těchto ložiscích a aktivním sortimentu kontaktujte Oddělení technické podpory prodeje společnosti ZKL na e-mailové adrese support@zkl.cz.

Autorem článku je Ing. Jan Křemen vedoucí Oddělení technické podpory prodeje ZKL – Výzkum a vývoj, a.s

ZDROJ: zetkalak 61

ewelix
gates
ktr
loctite
permaglide
renold
bahco
seeger
ina
simrit
skf
zvl
optibelt
thk
ace
blickle
continental
elesa
ezo bearings
festo
fluro
freudenberg
hiwin
challenge
chiaravalli
ibc
igus
iko
kajo
koyo
ksk
linsys
loxeal
megadyne
molykote
nachi
narex
norgren
novato
parker
rkb
rollenbau
rollway
rubena
semperit
schneeberger
schwer
siemens
smc
snr
stäubli
torrington
trelleborg
zkl
rexroth
timken