ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

RYCHLÝ KONTAKT: +420 577 200 212

NEVÍTE SI RADY S MONTÁŽÍ TĚSNĚNÍ?

08.10.2019

 

Aby těsnění fungovala tak jak mají, musejí být správně namontována. Toho nejsnáze docílíte, pokud máte zkušenosti s montáží těsnění, čisté pracovní prostředí a použijete vhodné pracovní nástroje.

Těsnící plocha, tj. plocha, kde se těsnící břit dotýká hřídele, musí splňovat požadavky na drsnost povrchu, tvarovou přesnost a měla by být čistá. Projevují-li se na těsnící ploše jakékoli známky opotřebení, je nutno ji opravit. Jestliže hřídel nelze snadno opravit, je nutné ji vyměnit.

Při výměně těsnění se ujistěte, že náhradní těsnění odpovídá tvarově i materiálově původnímu těsnění v následujících ohledech:

  • typ a provedení těsnění
  • materiál těsnícího břitu

I prostý omyl při objednání může totiž vést k náhlému selhání těsnění, např. pokud místo teplotně velmi odolného těsnění z fluorokaučukové pryže (hnědá barva) se namontuje těsnění z nitrilkaučuku (černá barva), byť jsou jinak provedení obou těsnění identická.

 

PŘÍPRAVY PŘED MONTÁŽÍ

K tomu aby těsnění fungovalo spolehlivě a co nejlépe, je nutno učinit následující:

  • Ujistěte se, že rozměry zvoleného těsnění odpovídají průměru hřídele a díry tělesa.
  • Ujistěte se, že zvolené těsnění je dostatečně odolné vůči médiím, provozním teplotám a otáčkám.
  • Zkontrolujte, zda na těsnění nejsou známky poškození, jako např. vrypy či praskliny. Poškozené těsnění nikdy nepoužívejte.
  • Pokud je těsnění znečištěné, důkladně je očistěte. Těsnění omyjte vlažnou mýdlovou vodou, jejíž teplota nepřesáhne 30°C a nechte je při pokojové teplotě oschnout.
  • Díra tělesa a těsnící plocha na hřídeli by měly splňovat požadavky na rozměrovou a tvarovou přesnost, drsnost povrchu a tvrdost.
  • Hrany hřídele, přes které se bude nasazovat těsnící břit, je nutno srazit nebo zaoblit a předejít tak případnému poškození těsnícího břitu.
  • Těsnění lehce potřete mazivem, které bude v dané aplikaci používáno.

 

MONTÁŽ HŘÍDELOVÉHO TĚSNÍCÍHO KROUŽKU DO TĚLESA

Při montáži těsnění do díry tělesa by montážní síla měla působit co nejblíže od vnějšího průměru těsnění. Během montáže se ujistěte, že těsnící břit je orientován správným směrem. Jestliže je prvořadou funkcí těsnění zabraňovat pronikání nečistot, těsnící břit by měl směřovat ven, směrem k nečistotám. Pokud je však prvořadou funkcí těsnění zadržovat mazivo, těsnící břit by měl směřovat dovnitř, směrem k mazivu.

Nemáte-li pro montáž těsnění k dispozici vhodné montážní nástroje, doporučuje odborník na montáž těsnění pan Maurenc, použít dřevěný trámek. Aby nedošlo k naklopení nebo vyklonění těsnění z osy, údery kladiva veďte rovnoměrně po obvodu těsnění. Jestliže má být těsnění zasunuto za čelo díry tělesa, použijte menší kus dřevěného trámku. Jakýmkoliv typem kladiva nikdy neudeřte přímo do těsnění. (obr.1)

MONTÁŽ HŘÍDELOVÉHO TĚSNÍCÍHO KROUŽKU NA HŘÍDEL

Při montáži těsnění na hřídel, doporučuje odborník pan Maurenc následující postup:

  • Zakryjte veškeré drážky, příčné díry, výstupky, závity, nebo jakékoliv další ostré hrany tenkostěnným ochranným pouzdrem
  • Jestliže osazení hřídele není zaoblené, použijte montážní pouzdro

Vnější povrch ochranného montážního pouzdra potřete stejným mazivem, jaké použijete na těsnění a těsnící plochu. Na vnějším povrchu a na zaoblené náběžné hraně montážního nástroje by neměly být žádné otřepy či ostré hrany. Hřídelové těsnící kroužky z PTFE by vždy měly být montovány pomocí ochranného montážního pouzdra.

 

RADY PANA MAURENCE NA ZÁVĚR

 Nikdy opětovně nepoužívejte hřídelové těsnící kroužky, které byly z aplikace vymontovány. Pokud je to možné, těsnící břit by měl být vždy obrácen směrem k médiu, které má zadržovat. Náhradní těsnění by provedením a materiálem mělo odpovídat původnímu těsnění. Máte-li jakékoli pochybnosti, zvolte těsnění vyšší kvality, abyste zajistili, že těsnění dané provozní podmínky vydrží. Jestliže těsnění v daném provedení nemáte k dispozici ve stejné šířce, jakou mělo původní těsnění, je možné použít těsnění o trochu užší. Pokud to hloubka díry ložiskového tělesa umožní, použijte těsnění o trochu širší.

K rychlému vyhledávání informací o těsnění slouží program společnosti SKF Sealfinder, který je k dispozici on-line na stránkách www.skf.com a obsahuje údaje o těsnění od přibližně 80 různých výrobců či distributorů těsnění.

Společnost MP DIMS je autorizovaným distributorem SKF.

Zdroj: SKF.com a pan Maurenc

ewelix
gates
ktr
loctite
permaglide
renold
bahco
seeger
ina
simrit
skf
zvl
optibelt
thk
ace
blickle
continental
elesa
ezo bearings
festo
fluro
freudenberg
hiwin
challenge
chiaravalli
ibc
igus
iko
kajo
koyo
ksk
linsys
loxeal
megadyne
molykote
nachi
narex
norgren
novato
parker
rkb
rollenbau
rollway
rubena
semperit
schneeberger
schwer
siemens
smc
snr
stäubli
torrington
trelleborg
zkl
rexroth
timken