ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

RYCHLÝ KONTAKT: +420 577 200 212

HYDRAULIKA ZLÍN

10.07.2018

V rámci rozšiřování sortimentu a zkvalitňovaní služeb našim zákazníkům, nedávno vzniklo, jako součást obchodního střediska MP DIMS Zlín, oddělení hydrauliky. Toto speciální oddělení se přímo zabývá výrobou a servisem hydraulických hadic, dále prodejem různých redukcí, kolen, fitinků, rychlospojek, šroubení a ostatního příslušenství světových výrobců SEMPERIT a GATES. V případě potřeby neváhejte a kontaktujte nás na telefonním čísle +420 577 200 211.

Pohled do historie

Pravděpodobně žádné jiné téma v oblasti mechaniky tekutin nevyvolává takovou diskuzi, jako jsou rozdíly mezi hydraulikou a pneumatikou.

Tyto dva typy pohonu, v zásadě velice si podobné, při svém provozu a převodu mechanické energie využívají tekutinu (tedy kapalinu nebo plyn) a fungují na bázi stejné technologie, přičemž používají také podobnou terminologii, symboly i jednotlivé komponenty.

Hlavní rozdíl mezi hydraulikou a pneumatikou tedy spočívá v tom, v jakém skupenství je tekutina, kterou oba systémy využívají. Hydraulika se dá využít prakticky ve všech oborech lidské činnosti. A její výhodou je při přenosu velkých sil a tlaků ve srovnání s pneumatikou až desetinásobně větší přenesená síla.

Za první odborný text hydrauliky můžeme označit spis „O tělesech plovoucích“ řeckého matematika, fyzika, filozofa a vynálezce Archiméda (287 – 212 př. .n. l.), který je považován, za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.

Je-li Archimédes považován za zakladatele hydrostatiky, pro hydrodynamiku zaujímá tuto pozici bezpochyby malíř, sochař, fyzik, mechanik, architekt a lékař Leonardo da Vinci (1452-1519). Tento italský génius, jehož návrh vodní turbíny, o několik generací předběhl svou dobu, přirovnal turbulenci proudění vody k pramenu spletených vlasů, se mimo jiné zajímal vznikem pramenů, pohybem a měřením vody v korytě, výtokem vody z nádoby a vznikem a tvarem vírů.

O několik století později konal ve Francii experimenty s tlakem matematik, fyzik a filozof Blaise Pascal (1623-1662) na jejichž základě zformuloval zákon o rovnoměrném šíření tlaku v kapalinách.

Nepochybný je význam anglického matematika, astronoma, fyzika, profesora v Cambridge, sira Issaca Newtona (1642-1727). Jeho „Philosophiae naturalis principia mathematica“ z roku 1687 otevřela novou etapu v mechanice. Z Newtonových zákonů se v hydraulice běžně užívají zákon o síle a zákon o vnitřním tření kapalin.

S postupem po časové ose významně vzrůstá počet teoretiků i experimentátorů, kteří se zasloužili o rozvoj hydrauliky. Ve 20. století se ve všech technicky vyspělých zemích zakládaly hydraulické laboratoře v souvislosti s pronikáním hydrauliky do téměř všech oborů lidské činnosti.

 

ewelix
gates
ktr
loctite
permaglide
renold
bahco
seeger
ina
simrit
skf
zvl
optibelt
thk
ace
blickle
continental
elesa
ezo bearings
festo
fluro
freudenberg
hiwin
challenge
chiaravalli
ibc
igus
iko
kajo
koyo
ksk
linsys
loxeal
megadyne
molykote
nachi
narex
norgren
novato
parker
rkb
rollenbau
rollway
rubena
semperit
schneeberger
schwer
siemens
smc
snr
stäubli
torrington
trelleborg
zkl
rexroth
timken